Biroul de Credit

Biroul de Credit – sfaturi despre ce ai de făcut atunci când interacționezi cu această instituție de monitorizare a creditelor din Romania

Biroul de Credit este una dintre instituțiile la care se raportează nu doar băncile și instituțiile nebancare, ci mai ales persoanele fizice și juridice care solicită un credit. Nu de puține ori se întâmplă să auzim expresii de genul “sunt înregistrat cu restanțe la Biroul de Credite”, “figurez în evidențele Biroului” ori “ cum pot scăpa de Biroul de Credite”.

Deși este considerat de mulți români drept unul dintre cele mai detestate servicii de monitorizare a aspectelor din piața financiară, acest Birou de Credite este o instituție care menține echilibrul în zona împrumuturilor din România. Alături de CRC (Centrala Riscurilor Bancare), Biroul Credite reprezintă instituția care păstrează clară delimitarea dintre zona neagră și albă a creditării românești.

Care este rolul Biroului de Credite în zona împrumuturilor nebancare și bancare din România?

Existenta acestui Birou de Credite este legată de baza de date a persoanelor care au realizat minim un împrumut pe teritoriul României, indiferent că este vorba despre împrumuturi bankare sau despre împrumuturi nebancare. Această instituție furnizează informații legate despre istoricul de rambursare al respectivului împrumut, înaintând solicitantului acestor informații date legate de modul în care a decurs rambursarea.

Astfel, în cazul unor împrumuturi online sau de oricare alt tip, care au fost rambursate în mod corespunzător, Biroul Credite oferă un feedback pozitiv și recomandarea de a se oferi un nou credit persoanei care îl solicită (aceasta prezintă bonitate financiară). Dimpotrivă, dacă persoana care solicită un nou credit figurează ca fiind restanțier sau a prezentat întârzieri la plata împrumutului contractat anterior, Biroul de Credit înaintează un feedback negativ și o recomandare de respingere a cererii unui nou împrumut.

Cand se realizează înregistrarea la Biroul de Credit a unei persoane considerată a fi rău-platnică?

Persoanele care prezintă o întârziere la plata unui împrumut cu o sumă care depășește valoarea de 10 Ron, pe o perioadă de mai mult de 30 de zile va fi înscrisă în evidențele Biroului de Credite. Perioada pentru care va fi figura este de 4 ani, ceea ce va indica un scoring negativ în dreptul respectivei persoane. Acest lucru înseamnă că nu va mai putea beneficia de alte împrumuturi bankare sau împrumuturi bancare până la data la care se va efectua operațiunea de ștergere din Biroul de Credit. Accesează serviciile Monily pentru a află cum poți contracta împrumuturi online chiar dacă ești rău-platnic!

Cum pot afla dacă figurez în evidențele Biroului de Credit?

Orice cetățean român poate solicita date despre situația sa din Biroul de Credit, printr-o solicitare de tip interogare biroul de credite online. Această se adresează gratuit o singură dată pe an fie printr-un email expediat pe adresa acestui Birou de Credite la adresa de email situație@birouldecredit.ro, fie printr-o scrisoare expediată pe adresa Birou Credite din Strada Sfânta Vineri nr.29, sector 3, București, România. Ulterior, fiecare solicitare interogare biroul de credite online este taxată cu suma de 6 Ron/cerere.

Cum pot scăpa de eticheta de rău-platnic din evidențele Biroului de Credit?

Multi dintre cei care figurează în evidențele Biroului de Credit ca fiiund rău-platnici consideră că simpla efectuare a plăților restante le va oferi izbăvirea și ștergerea din baza de date a Biroului de Credite. Chiar dacă se înaintează o cerere de scoatere din Biroul de Credite, termenul de 4 ani nu poate fi scurtat sub nicio formă. De aceea, chiar dacă ți-ai achitat restanțele, vei continua să figurezi în baza de date ca fiind o persoană care nu și-a respectat  întocmai contractul de împrumut.

In cazul în care ai fost introdus în mod eronat în evidențele acestui Birou Credite, atunci poți înainta o cerere scoatere din biroul de credite, dar nu către Biroul de Credit, ci către instituția bancară sau nebancară care a transmis aceste date. Atunci când respectiva instituție refuză să efectueze modificările solicitate și întemeiate, te poți adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în vedere rectificării pe cale legală a acestei probleme.

Mai pot obține împrumuturi dacă figurez în evidențele Biroului de Credite?

Există o mulțime de companii nebancare care oferă acces la împrumuturi nebancare chiar și persoanelor care figurează în evidențele Biroului de Credit. Tot ceea ce trebuie să faci este ca nivelul restanțelor să nu fie foarte ridicat, să fi dovedit un comportament de îndreptare din punct de vedere financiar (ulterior înregistrării ca rău-platnic sau restanțier) și să nu soliciți o sumă prea ridicată ca valoare la noua solicitare de împrumut. Pentru mai multe oferte de împrumuturi online pentru rău-platnici și restanțieri, accesează Monily – site-ul de comparații împrumuturi nebancare disponibil gratuit pentru toți românii!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *