credite alternative pentru clienții respinși de bănci

Societățile nebancare – credite alternative pentru clienții respinși de bănci!

Statistica la nivel mondial indică faptul că peste 2 miliarde dintre locuitorii lumii nu pot accesa credite bancare. Băncile impun politici financiare restrictive pentru cei cu venituri mici. În acest mod, populația săracă a lumii din țări precum FilipineArgentina sau Mexic, România sau Indonezia nu pot primi ajutor financiar atunci când au nevoie de bani împrumut. Asemenea companiilor Fintech care au revoluționat piața financiară la nivel mondial în 2015 și 2016, instituțiile nebancare sunt cele care umplu golul lăsat de bănci pentru acest segment de populație.

Împrumuturile rapide online sunt o nouă formă de a obține bani împrumut, mult mai rapid, mai simplu și pentru veniturile care nu se încadrează între cele acceptate de către bănci. Numai în țări precum Vietnam, creditele nebancare oferite de către aceste instituții au cunoscut o ascensiune rapidă, conform Tien 24. De aceea, societățile nebancare s-au dezvoltat atât de rapid și au început să reprezinte o soluție de împrumut pentru multe persoane cu venituri mici.

De ce resping băncile persoanele cu venituri mici?

Băncile au nevoie de clienți care să îndeplinească lunga lor listă de condiții. Este vorba despre vechime în câmpul muncii, de stabilitate (o perioadă cât mai îndelungată în cadrul aceleași societăți), de un grad de îndatorare cât mai bun, de un istoric bancar cât mai solid și de venituri cât mai mari. Mulți dintre cei cu venituri mici nu se încadrează în aceste criterii, deoarece:

 • Nu prezintă garanții solide de niciun fel
 • Nu au conturi bancare la bănci
 • Nu prezintă un istoric bancar care să se încadreze în limitele prevăzute de către bancă
 • Au efectuat alegeri greșite din punct de vedere financiar în trecut, ceea ce le afectează stabilitatea financiară actuală

Nu toți pot face o excursie în Republica Dominicană, nu-i așa? Ori este oare posibil? Companiile nebancare le oferă celor cu venituri mici nu doar alternative, ci și soluții de creditare. Pentru că numărul companiilor nebancare a ajuns la 170 în România, fie și numai acest indice, de unul singur, este îndeajuns să arate că aceste instituții de creditare rapidă sunt soluția pentru cei cu venituri mici. De aceea, în 2016, multe dintre băncile din țara noastră au ales să-și deschidă societăți nebancare, care să ofere credite similare celor rapide, în condiții de creditare mult mai accesibile decât era până în prezent.

Cum pot rezolva societățile nebancare problema valorii ridicate a DAE?

Monily credite online indică faptul că valoarea DAE percepută pentru aceste credite rapide se află la valori foarte mari în România. Variația medie a acestora este situate între 2500 și 4000%, iar cele mai mari valori ajung și până la 8000%. Privită în raport cu perioada scurtă de derulare a contractului de creditare și valoarea sumei împrumutate, DAE este uriașă. Cu toate acestea, raportul BNR privind evoluția creditării în sectorul nebancar pentru 2016 indică o creștere de aproximativ 20% în ceea ce privește acordarea de împrumuturi nebancare (rapide și de nevoi personale).

În același raport, băncile au înregistrat o creștere de numai 3% în ceea ce privește valoarea împrumuturilor acordate. Așa cum societățile nebancare au reușit să se delimiteze în ceea ce privește avantajele oferite în raport cu banca până acum, tot așa trebuie rezolvată problema acestei dobânzi DAE în sensul scăderii și limitării acesteia la o valoare normală. Câteva dintre soluțiile care se prefigurează în acest sens din partea companiilor Fintech din domeniul financiar ar fi:

 • Eliminarea costurilor legate de analiza dosarului
 • Eliminarea costurilor legate de administrarea creditului
 • Scăderea ratei de dobândă până la o valoare normală
 • Extinderea perioadei de rambursare

De aceea este nevoie ca societățile nebancare să înțeleagă că trebuie să identifice niște soluții care să fie în sprijinul clienților lor. În plus, valoarea dobânzilor penalizatoare, care se situează între 1,1 și 1,7% pentru ziua de întârziere trebuie să fie ajustată la un nivel sub 1%. Nu trebuie uitat nici faptul că acele persoane care întâmpină probleme în rambursarea banilor trebuie să fie ajutate pentru a putea rambursa soldul inițial. Trebuie să existe o colaborare cât mai strânsă între creditor și debitor în vederea identificării celor mai bune soluții, în mod personalizat, pentru recuperarea debitelor și fără împovărarea clientului.

Care sunt avantajele creditelor rapide online în comparație cu cele oferite de bănci?

Ascensiunea fulminantă a creditelor nebancare se datorează identificării anumitor moduri de atragere a clientului tradițional către acest tip de creditare. Iată ce oferă un împrumut rapid online în comparație cu un credit oferit de către bănci:

 • Documentație minimalistă
 • Un spectru larg de venituri care sunt luate în calcul la acordare împrumutului
 • Economisirea de timp prin depunerea actelor și a solicitării online
 • Programe de fidelizare a celor mai buni clienți, cu dobânzi variabile și mărirea sumei de împrumut la următoarea solicitare de credit

Grație unor astfel de criterii, nivelul unui împrumut mediu acordat de către instituțiile nebancare a fost în anul 2016 la valoarea de 3300 Ron. Creditele de nevoi personale și cele auto care sunt acordate de către societățile nebancare sunt mult mai atractive decât cele acordate de către bănci. Inițiativele adoptate de către instituțiile nebancare sunt asemenea celor prezentate de către companiile Fintech care au reușit să lumineze sectoarele financiare și economice în care activează cu ale lor soluții inteligente.

Creditarea bancară nu mai este atât de interesantă, atât timp cât instituțiile nebancare oferă o serie de avantaje care le poziționează în topul preferințelor clienților cu venituri mici și sub medie. Categoria acestor clienți ocupă o pondere importantă pe piață salariilor din România, dar ceea ce a făcut ca oamenii să se îndrepte către companiile nebancare a fost lărgirea tipurilor de venituri luate în calcul pentru credit. Diurnele, veniturile obținute din activități independente, din dividende, cedare de drepturi de folosință și orice formă de venituri cuantificabilă în mod legal este acceptată de către aceste societăți, atât timp cât sunt realizate în formă stabilă.

Pentru aceste motive și nu numai, băncile trebuie să-și reconsidere poziția față cei cu venituri mici și sub medie. Acești clienți își plătesc datoriile într-un ritm mult mai bun decât alte categorii de debitori. Instituțiile nebancare au reușit să ofere o alternativă viabilă pentru creditarea tradițională de la bănci, așa că, astăzi, din ce în ce mai mulți români se bucura că pot împrumuta banii de care au nevoie mai ușor.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *