Dobanda Anuala Efectiva

Ce reprezintă Dobanda Anuala Efectiva?

Este foarte posibil să fi remarcat prescurtarea Dobândă Anuală Efectivă în diverse reclame, pe site-uri sau când ai solicitat un împrumut. Cu siguranță că te-ai întrebat ce înseamnă și dacă este ceva în avantajul tău. DAE înseamnăDobândă Anuală Efectivă  și constituie un calcul al sumei totale pe care o vei plăti pentru un împrumut de peste un an. Aceasta include, de asemenea, toate taxele și comisioanele pe care trebuie să le plătești, plus rata dobânzii pe care creditorul o aplică împrumutului solicitat de tine.

În general, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este un procent care indică consumatorilor cât îi costă împrumutul unei sume de bani (în plus, față de suma în sine care a fost împrumutată). Cu cât DAE este mai mare, cu atât vei plăti în plus pentru un împrumut contractat.

De ce este atât de importantă DAE?

Este importantă pentru că marea majoritate a creditorilor utilizează DAE drept unul dintre cei mai proeminenți indicatori din cadrul serviciilor financiare oferite. DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este o bază standard de măsurare în finanțe și care ajută la trierea clienților și la stabilirea nivelului lor de siguranță financiară, ceea ce le arată creditorilor dacă aceștia pot rambursa împrumutul. De asemenea, îi poate ajută pe consumatori să compare și să evalueze diferite produse financiare.

Toți creditorii trebuie să manifeste maximă transparență în ceea ce privește DAE și să-și informeze clienții despre valoarea acesteia înainte de aprobarea contractului de credit.

Care este atât de reprezentativă Dobanda Anuala Efectiva?

Valoarea DAE poate arăta diferit pentru fiecare creditor în parte, la fel cum se poate întâmpla să fie diferită și pentru fiecare client în parte, chiar dacă utilizează același calculator pentru stabilirea valorii acesteia.

Iată și câteva variabile care pot determina o valoare mai mare sau mai mică pentru DAE:

  • Nivelul ratelor
  • Istoricul de credit
  • Istoricul de colaborare cu creditorul
  • Cât de mare este suma care se dorește a fi împrumutata
  • Care este perioada pe care se dorește să se desfășoare creditul

De exemplu, un client poate avea un istoric pozitiv și de lungă durată cu creditorul, ceea ce înseamnă că va primi o DAE mai mică. În schimb, un client nou, cu istoric de creditare abia la început, va obține o DAE mai mare.

  • DAE reprezentativă

Atunci când creditorii folosesc expresia „DAE reprezentativă”, aceștia se referă la o rată care are o valoare de 51% sau mai mare, pe care o oferă solicitanților pentru produsele lor. Această rată include toate dobânzile, taxele și comisioanele obligatorii, inclusiv elemente precum polițele de asigurare obligatorii.

Înțelegerea a tot ceea ce înseamnă DAE îți poate oferi o perspectiva reală asupra ratei pe care o poți obține de la un creditor. Majoritatea clienților au parte de o Dobanda Anuala Efectiva reprezentativă. Motivul care stă la baza acestei decizii este dat de faptul că într-o astfel de Dobândă Anuală Efectivă sunt incluse toate taxele.

Cu toate acestea, în multe cazuri, solicitanții nu îndeplinesc criteriile pentru împrumut după ce li s-a oferit un produs, mai puțin de două treimi sau, respectiv, 51%, se pot califica pentru DAE prezentată.

Tipuri de DAE

DAE fixă

În cazul utilizării cardurilor de credit, te poți aștepta să plătești o astfel de rată a dobânzii, care nu se va modifica decât dacă nu vei respecta termenii de rambursare.

DAE implicită și DAE de penalizare

Dacă încalci termenii din contractul pentru cardul de credit, poți fi subiectul unei dobânzi implicite de întârziere sau de penalizare pentru orice tranzacțiile noi pe care le faci. Această Dobanda Anuala Efectiva va fi de obicei mai mare decât dobânda obișnuită. Printre cauzele cele mai cunoscute se numără întârzierea la rambursare și depășirea limitelor cardului de credit.

DAE promoțională

În unele cazuri, o DAE promoțională poate fi oferită pentru a atrage clienți noi. Această DAE va fi mai mică decât valoarea obișnuită și trebuie să aibă o durata de cel puțin șase luni, conform legii. După această perioadă, DAE va reveni la nivelul ei obișnuit, adică la o valoare superioară.

DAE variabilă

Atunci când se modifică indicatorii financiari naționale și factorii economici, se modifică și valoarea DAE. O astfel de dobândă este cunoscută sub denumirea de DAE variabilă, valoarea sa fiind determinată de ceea ce se întâmplă la nivel internațional.

DAE cu efecte la termenul de începere

Aceasta este o DAE care începe să-și manifeste efectele la o dată ulterioară. De exemplu, un creditor poate face reclamă unui produs fără „dobândă până în luna iunie”. O astfel de DAE va începe să producă efecte financiare atunci când se va plăti prima rată.

DAE cu diferite niveluri ale valorii

Niveluri diferite ale împrumuturilor pot fi supuse unei DAE diferite, în funcție de nivel. Această DAE este cunoscută sub denumirea de DAE cu diferite niveluri ale valorii și o regăsim de obicei la cardurile de credit unde prima sumă de bani împrumutată (de exemplu 500 -2500 Lei) are o DAE de 16%, în timp ce următorul împrumut  (de exemplu 2500 – 5000 Lei) va avea o DAE de 17%.

Concluzie

În general, este util să știi ce este și cum funcționează Dobanda Anuala Efectiva. Te poate ajuta la viitoarele tale contracte de împrumut, în sensul unor alegeri mai avantajoase. Te poți folosi de aceste cunoștințe, știind că creditorii ar trebui să îți ofere informațiile despre DAE înainte de încheierea unui contract. Efectuează alegeri inteligente și te vei bucura de oferte de creditare avantajoase.

Pentru mai multe informații utile, te invităm să citești blogul nostru pentru a afla mai multe!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *