despre imprumuturile rapide

Mituri si realitate despre imprumuturile rapide

Aflata in plina expansiune, piata nebancara din Romania incearca sa le ofere romanilor interesati de accesarea unor credite rapide acea incredere de care acestea se bucura peste hotare. Inca aflati sub influenta unor mituri, romanii inca privesc la domeniul imprumuturilor nebancare ca la un miraj, pe care il socotesc mai degraba o amagire si nicidecum o realitate, care, intr-o anumita situatie, ii poate ajuta sa-si rezolve diferite probleme financiare. De ce oare atunci cand vine vorba despre imprumuturi rapide, romanii sunt atat de circumspecti si isi manifesta neincrederea? Iata cateva dintre miturile legate de creditele fara garantii, dar si cum arata realitatea, dincolo de acestea.

1. Imprumuturi nebancare = inselatorie, camatarie legala, iar clientul intra intr-un ciclu vesnic al datoriilor

Realitatea este ca peste 86% dintre romanii intervievati in cadrul unor sondaje legate de contractarea unui credit fara acte au declarat ca astfel de imprumuturi sunt utile pentru cei care au venituri mici si nu pot sa acceseze un imprumut de la o banca, datorita numeroaselor cerinte din partea institutiilor bancare, care le limiteaza in acest mod optiunile de creditare. Desi multe persoane considera imprumuturile rapide ca fiind niste acte de camata, trebuie specificat faptul ca toate institutiile care activeaza in cadrul pietei de credite fara garantii sunt legal autorizate de Banca Nationala a Romaniei si functioneaza in conformitate cu prevederile legii 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Iar un client intra intr-un cerc vicios al datoriilor doar atunci cand nu este capabil sa aprecieze in mod corect posibilitatile sale de rambursare a banilor si nu imprumuta in mod responsabil. Si chiar daca ajunge intr-o astfel de situatie, companiile nebancare le ofera clientilor posibilitatea de a prelungi termenul de rambursare, astfel incat sa poata plati!

2. Imprumuturile rapide sunt pentru cei saraci si cu posibilitati financiare limitate

Nimic mai fals, mai ales ca doar 26% dintre cei care au raspuns in cadrul unor sondaje de opinie legate de piata de imprumuturi nebancare au declarat ca apreciaza aceste credite fiindca se adreseaza celor cu venituri scazute. In realitate, acest tip de creditare este folosit pe scara larga de oamenii cu venituri medii si peste medie pentru achizitionarea de bilete la concerte, achizitia de bunuri de diverse tipuri care sunt la promotie si reduceri, pentru plata unor avansuri la excursii si calatorii catre destinatii exotice sau pentru alte evenimente din viata lor (casatorii, botezuri, petreceri, etc.). Romanii apreciaza aceste credite rapide pentru ca se acorda mult mai rapid decat o face o institutie bancara (19%), pentru ca se pot contracta foarte facil, prin intermediul unor dispozitive conectate online (15%) si pentru ca exista optiunea de a accesa un imprumut rapid fara plata niciunei dobanzi, atunci cand contractezi pentru prima data (12%).

3. Solicitand dobanzi foarte mari, companiile nebancare realizeaza profituri de milioane de euro

Studiile de specialitate au relevat faptul ca nivelul profitului pentru un imprumut nebancar este unul minimal, raportat la faptul ca aceste institutii care acorda credite fara garantii trebuie sa plateasca taxe pentru dobanzile percepute, ca sa nu mai vorbim despre mentenanta sistemelor de operare pentru platformele online, cheltuielile necesare recuperarii debitelor atunci cand clientii nu-si onoreaza datoriile si multe alte cheltuieli. La nivelul anului 2009, profitul in cazul unui astfel de credit fara acte era de maxim 100 de dolari, ceea ce este foarte putin, avand in vedere mitul profitului de milioane, care este vehiculat printre romani.

4. Institutiile nebancare acorda imprumuturi rapide clientilor care nu isi permit sa le plateasca

Destul de ilogic, mai ales ca aceasta afirmatie o contrazice in mod direct pe cea anterioara, nu? Cum altfel ar mai putea face profituri de milioane de euro, daca ar acorda imprumuturi nebancare celor care nu-si permit sa le plateasca? Toate companiile nebancare colaboreaza cu Biroul de Credit si primesc raportari pentru fiecare solicitare de imprumuturi rapide; chiar daca sunt solicitate foarte putine acte justificative, majoritatea acestor companii isi verifica temeinic clientii si nu le acorda credite decat celor care se incadreaza in conditiile de creditare si sunt eligibili pentru acestea.

5. Companiile care acorda credite rapide isi dezinformeaza clientii, au o politica de marketing agresiva si folosesc metode coercitive pentru recuperarea debitelor restante

Toate companiile nebancare prezinta la loc vizibil toate datele legate de imprumuturile nebancare pe care le ofera, cu toate costurile si comisioanele, oferindu-le clientilor posibilitatea de a-si calcula, cu ajutorul calculatorului de credite, toate cheltuielile legate de aceste credite. Desigur, orice modalitate de marketing care este prezentata in mod repetat poate conduce un client catre formarea unei pareri de genul celei de mai sus. Insa, modalitate de propagare nu este in apanajul companiilor nebancare, ci a celor care le promoveaza, astfel incat, doar indirect, aceste institutii pot fi considerate a fi vinovate de marketing agresiv. In ceea ce priveste recuperarea debitelor prin folosirea fortei, acest lucru ar fi ilegal; singurul mod prin care companiile care se ocupa de imprumuri rapide isi poate recupera debitele restante este cel prevazut de lege (prin executorii judecatoresti, in baza unei hotarari definitive a instantei).

Acestea sunt doar cateva dintre miturile care circula in legatura cu piata de credite rapide, insa oricat de multe ar fi, ele intotdeauna vor fi infirmate de realitate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *