Programul Prima Casa

Programul Prima Casă 2018 – ghid rapid

Cine nu-și dorește propria locuință, chiar dacă trebuie să plătească rate la bancă pentru un credit Prima Casă? Monily îți oferă toate informațiile legate de acest program guvernamental (reglementat prin HG nr. 717/2009), precum și cele mai recente știri Prima Casă. Anul 2018 reprezintă un moment de cotitură pentru cei care își doresc să beneficieze de o locuință achiziționată prin Programul Prima Casă, așa că, citește acest articol pentru a obține din prima banii de care ai nevoie pentru viitoarea ta locuință!

Ce s-a modificat la Prima Casă 2018?

Prima Casă s-a dovedit a fi cel mai valoros program imobiliar care se adresează românilor începând din anul 2009. Grație condițiilor Primei Case, aproximativ 1 din 4 români (până la finalului anului 2017 au fost înregistrate 238.305 aprobări) și-au achiziționat până în prezent o locuință, dar anul acesta vine cu o serie de modificări (pozitive, dar și negative) de care trebuie să ții cont pentru a beneficia de fonduri la Prima Casă:

 • Valoarea totală a fondurilor alocate de către statul Român este de maxim 2 miliarde Ron;
 • Dobânda la creditul Prima Casă este de numai 2% în 2018 (până în prezent a fost de 2,5%);
 • Valoarea fondurilor alocate pentru fiecare tip de locuință ce poate fi achiziționată prin programul Prima Casă 2018 este cuprinsă între 57000 euro (pentru locuințe recepționate prin proces verbal de recepție nu mai vechi de 5 ani de la data la care are loc solicitarea pentru obținerea unui împrumut), 66500 euro (pentru locuințe individuale sau care se încadrează în categoria celor noi) și 72500 euro (pentru locuințele edificate în regim asociativ).

Proiectul Prima Casă reprezintă o soluție pentru orice român care își dorește propria locuință (până la sfârșitul anului 2017 au fost acordate credite în valoare totală de aproximativ 21 de miliarde Ron). Tu crezi că te încadrezi pentru obținerea unei locuințe (apartament sau casă) prin programul Prima Casă?

Ce salariu trebuie să ai pentru Prima Casă?

Aprobarea unui dosar Prima Casă este condiționată de realizarea unor venituri care să îi permită solicitantului să fie eligibil din punct de vedere al:

 • salariului;
 • vechimii la locul actual de muncă;
 • coșului de cumpărături zilnic;
 • numărului de membri din care este compusă familia;
 • numărului angajaților care figurează în evidențele fiscale la companiei la care este angajat solicitantul;
 • marjei de risc care se ia în considerare pentru fiecare aplicant.

Dat fiind faptul că toate aceste criterii sunt foarte importante în aprobarea unui credit pentru Prima Casă, valoarea minimă a unui salariu (pentru o persoană necăsătorită) este cuprinsă între 1900 și 2500 Ron, iar pentru un cuplu (două persoane, fără copii) este cuprinsă între 4000 și 5200 Ron. Cu cât crește numărul persoanelor din care este compusă familia care pot figura în calitate de co-debitori, situația este mai avantajoasă pentru solicitant; în caz contrar, dacă aceștia nu realizează venituri, balanța va deveni negativă, ceea ce va scădea șansele îndeplinirii condițiilor la Prima Casă.

Desigur, orice persoană cu cetățenie română care realizează venituri poate solicita un astfel de credit Prima Casă fondurile aflate la dispoziție făcând diferența (totuși, este recomandat să se manifeste o atenție deosebită în ceea ce privește veniturile realizate, dat fiind faptul băncile impun o politică proprie de evaluare a riscurilor pentru un împrumut financiar, caz în care cei cu venituri mici pot fi respinși).

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru Prima Casă?

Programul Prima Casă le oferă românilor posibilitatea de a obține bani împrumut pentru o perioadă de până la 30 de ani, pe baza veniturilor înregistrate de aceștia, raportate la dobânda ROBOR (la 3 luni) + 2 puncte procentuale. La Prima Casă condițiile impuse de către legiuitor instituțiilor bancare cu care colaborează (peste 15 bănci din România s-au înscris în acest program până în prezent) sunt:

 • Solicitantul trebuie să realizeze venituri care să îi permită să achite lunar rata și care să fie suficiente și pentru acoperirea marjei de risc financiar;
 • Să achite un avans în cuantum de 5% din valoarea proprietarii pe care intenționează să o achite printr-un program Prima Casă și să plătească un comision anual de garantare în valoare de 0,45% către FNGCIMM;
 • Să prezinte instituției bancare creditoare toate documentele proprietății pe care intenționează să o achiziționeze, inclusiv un certificat energetic care să ateste că respectivul imobil este încadrat în clasa de eficiență energetică A, B sau C;
 • Să accepte instituirea unei ipoteci de grad I în favoarea statului român și a instituției bancare creditoare, în proporție de 50%-50% (pentru clădirile vechi) și de 60% (banca)-40% (statul român) (pentru clădirile noi, cu o existența de până la 5 ani de la momentul solicitării unui împrumut Prima Casă);
 • Să cesioneze în favoarea statului român și a băncii (în mod proporțional cu procentele impuse) o asigurare obligatorie și facultative pentru riscuri pentru respectivul imobil anual;
 • Să nu înstrăineze sub nicio formă această locuință pentru o perioadă de minim 5 ani de la data dobândirii acesteia.

Printre aceste condiții credit Prima Casă se numără și cea legată de nedeținerea unei alte proprietăți care să aibă o suprafață utilă mai mare de 50 mp (exceptate de la această regulă sunt clădirile care au fost moștenite), dar și constituirea unui depozit colateral care este echivalentul a minim 3 rate lunare.

Despre Prima Casă

Printre previziunile imobiliare 2018 se numără și cele legate de declinul pieței imobiliare și scăderea prețurilor (ceea ce ar reprezenta un motiv în plus pentru românii cu venituri medii și peste medie să acceseze credite Prima Casă). Nu trebuie să uitați să fiți deosebit de atenți la tot ceea ce întâmplă pe piața bancară națională și internațională, dat fiind faptul că o analiză superficială o să vă așeze pe o poziție nerealistă în ceea ce privește așteptările.

Dobânda ROBOR a crescut puternic începând cu anul 2017 (astăzi ROBOR la trei luni are o valoare de 2.05%), așa că, pentru a vă stabili o strategie cât mai eficientă în ceea ce privește accesarea cu succes a unui credit prin Programul Prima Casă citiți acest articol (pentru a învăța cum să vă gestionați banii în 2018) și acest articol (despre situația creditării din România).

Citind toate aceste informații o să reușiți să aplicați cu succes, să fiți informați în mod corect și să vă achiziționați locuința mult dorită prin intermediul Prima Casă 2018!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *