Cum pot problemele financiare să-ţi distrugă relaţia

Cum pot problemele financiare să-ţi distrugă relaţia

Fericirea în cuplu depinde foarte mult de latura financiară a relaţiei. Expresia “Dragostea trece prin stomac” ar trebuie să fie redefinită în “Iubirea trece prin portofel”, aşa că, pentru a nu eşua în relaţie trebuie să fii foarte atent/ă cum vei gestiona aspectul financiar al relaţiei voastre.

Banii nu aduc fericirea…dar o întreţin!

Stresul financiar este o noţiune apărută destul de recent în vocabularul unui cuplu. Trăim într-o societate în care există egalitate de drepturi între bărbaţi şi femei, ceea ce înseamnă egalitate financiare în ceea ce priveşte obligaţiile şi drepturile din cuplu. Cu toate acestea, bărbaţii nu trebuie să uite că o femeie aşteaptă mai multe de ei, aşa că, iată ce trebuie să faci pentru a gestiona cât mai bine problemele financiare:

  • Relaţia voastră este definită de foarte mulţi factori, printre aceştia numărându-se şi banii. Stabiliţi-vă un buget comun de cheltuieli, dar lăsaţi-vă şi o mică libertate financiară în ceea ce priveşte anumite obiceiuri (ieşitul la bere în oraş cu băieţii, şedinţa de masaj sau vizitele la cabinetul de cosmetică, etc.). Este foarte important ca fiecare dintre voi să aibă propria-i rezervă de bani în afara bugetului comun.
  • Cheltuielile importante vă privesc pe amândoi! Rata la casă, pentru diverse obiecte casnice şi electrocasnice, facturile la utilităţi sunt printre acele cheltuieli comune care trebuie gestionate împreună.
  • Fiţi mereu o echipa care conlucrează pentru binele financiar comun! În cazul în care unul dintre parteneri se confruntă cu probleme financiare, ajută-l în măsura în care poţi. A realiza astfel de compromisuri nu echivalează cu pierderea respectului de sine, ci câştigarea respectului partenerului. În acest fel, acesta ştie că se poate baza în situaţii de urgenţă financiară pe ajutorul tău, astfel încât să nu fie nevoie să apeleze prea des, de exemplu, la credite nebancare!
  • Discutaţi ori de câte ori este nevoie despre situaţia financiară în mod deschis şi fără ascunzişuri! Atât timp cât ştiţi care este natura problemelor cu care vă confruntaţi o să puteţi gestiona situaţia mult mai comod.

Stresul financiar “loveşte” mai degrabă cuplurile de vârsta mijlocie, între 40-55 de ani, care, în mod normal se bazează pe o relaţie consolidată. Nesiguranţă creşte raportat la vârstă, dat fiind faptul că nivelul financiar nu mai este atât de versatil precum în tinereţe (atunci există posibilitatea de a munci mai mult pentru a câştiga mai mult, ordinea priorităţilor era alta, etc.).

Împreună…la bine şi la greu!

Poate părea un clişeu, dar expresia “la bine şi la rău” trebuie să se aplice şi atunci când vine vorba despre problemele financiare din cuplu. Iubirea învinge orice, aşa că problema banilor n-ar trebui să constituie un aspect peste care un cuplu solid să nu poată trece.

  • Administrarea banilor trebuie realizată împreună, iar niciunul dintre parteneri nu trebuie să ascundă nimic celuilalt! Chiar dacă vă păstraţi o mică rezervă pentru propriile cheltuieli, comunicaţi-i celuilalt acest lucru. Păstrarea unor sume secrete (cu excepţia cadourilor pe care i le vei achiziţiona celuilalt) va afecta relaţia de cuplu.
  • Învăţaţi să economisiţi împreună! Atât timp cât o veţi face ca o echipă, situaţia voastră financiară o să se revigoreze şi o să începeţi să economisiţi. Tăiaţi de pe listă acele obiceiuri financiare la care puteţi renunţa de comun acord şi învăţaţi să vă formaţi noi obiceiuri financiare sănătoase (renunţarea la vicii, de acele cheltuieli care nu sunt necesare, un consum mai scăzut şi multe altele).
  • Stabiliţi un sistem de achitare a facturilor – în cazul în care unul dintre parteneri are o problemă financiară într-o lună, celelalt partener o să-şi asume rolul de a achita facturile. Condiţia va fi ca, într-o altă lună (fără a se specifica un termen pentru a nu crea disconfort mental), acesta să le achite integral, la rându-i.

Gestionarea unei relaţii (de iubire şi financiară) nu este atât de dificilă, mai ales atunci când există înţelegere, respect şi dorinţa de a rezolva orice problemă, indiferent de natura acesteia. Ai nevoie de atât de puţin pentru a avea atât de mult, aşa că da, banii şi iubirea pot face casă bună oricând!

Blog la Vinterefoto

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *