Tipuri de credite- care dintre acestea se potriveste cel mai bine in anumite situatii din viata ta?

Tipuri de credite- care dintre acestea se potriveste cel mai bine in anumite situatii din viata ta?

Banii sunt unul dintre elementele care ne guverneaza viata, fie ca ii avem, fie ca ii dorim; de aceea, atunci cand ne confrunta, cu lipsa lor si suntem nevoiti sa apelam la solutia oferita de imprumuturi, ar fi ideal sa putem realiza, in mod corect, o analiza a folosirii acestora. Regula de baza de la care pornim atunci cand solicitam bani imprumut este aceea ce nu trebuie sa ne imprumutam decat atunci cand stim ca avem o baza materiala reala si solida, in acest mod fiind capabili sa rambursam sumele pentru acele credite pe care le-am contractat. Din acest punct, in functie de suma de care avem nevoie si de perioada pe care dorim sa se intinda returnarea banilor, vom discuta despre mai multe tipuri de credite si modul in care acestea trebuie folosite pentru a nu ne confrunta cu situatii neplacute.

Imprumuturile rapide

Cunoscut si sub alte denumiri precum “creditul cu buletinul”, “imprumutul pana la salariu” sau creditul urgent, acest tip de imprumuturi se remarca printr-o suma limitata pe care o poate imprumuta un client (maxim 1500-2000 Lei), pentru o perioada scurta de timp (rambursarea trebuie realizata in maxim 30-45 de zile, in functie de companie nebancara de la care se solicita bani imprumut) si prin plata acestuia intr-o singura rata, care consemneaza si achitarea imprumutului respectiv. Acordarea acestora se realizeaza foarte rapid, nu sunt necesare foarte multe documente care sa justifice veniturile, iar solicitarea se poate realiza fie telefonic, fie online. Ele sunt acordate de catre institutiile nebancare, care, spre deosebire de institutiile din sistemul bancar, pun mare pret pe rapiditatea acordarii unui imprumut si pe nevoia clientului de a-si achita cat mai repede cheltuielile urgente pentru care le-au contractat.

Creditele de nevoi personale

Mai sunt denumite si credite personale sau imprumuturi cu plata lunara, iar valoarea lor se incadreaza intre 1000 si 10,000 Lei, urmand a fi rambursate intr-un termen mult mai larg, care poate ajunge la 2-3 ani. Rambursarea unui astfel de imprumut se realizeaza sub forma unei plati lunare, iar pentru acordarea acestora, institutiile nebacare si bancare solicita in mod expres existenta unui venit lunar care sa fie stabil, precum si un istoric de creditare absolut curat, fara niciun debit sau intarziere la plata in cadrul Biroului de Credit. Pentru a putea acceasa astfel de credite, un client trebuie sa aiba venituri cu o valoare medie, constant si sa se bucure de un istoric de creditare pozitiv, justificandu-si bonitatea financiara cu o fisa fiscala a veniturilor realizate in perioada anterioara. Avantajul acestor imprumuturi consta in rata dobanzii mult mai mica si perioada mai mare de rambursare.

Creditele auto

Daca in cazul celorlalte forme de credit, anterior mentionate, clientul isi putea folosi banii primiti imprumut dupa cum dorea, nefiind necesara o justificare a modului de cheltuire, in cazul creditului auto, acesta este un tip de imprumut unidirectionat, catre achizitia unui autoturism. Suma de bani care poate fi imprumutata este cu mult mai mare decat in cazul imprumuturilor rapide sau de nevoi personale, ajungand pana la 75000 Euro, cu o perioada de rambursare de maxim 7 ani, insa, in acest caz, clientul este obligat sa depuna garantii creditorului, cum ar fi asigurarea masinii, folosirea acesteia ca gaj sau garantarea cu alte bunuri personale.

Creditele ipotecare

Creditul ipotecar este cunoscut drept creditul cu ipoteca asupra bunului care se achizitioneaza, fiind un produs financiar destinat cumpararii unei locuinte (casa sau apartament). Suma cu care se crediteaza clientul poate ajunge si pana la 100,000 Euro, iar perioada de rambursare este limitata la 30 de ani. In acest caz, suma imprumutata este proportionala cu valoarea veniturilor inregistrate de client, care, cu cat sunt mai mari, cu atat va oferi o valoare de creditare mai mare. Plata acestui tip de credit se face lunar, iar clientul va garanta cu bunul achizitionat pe intreaga perioada a desfasurarii creditului.

Cat de diferite sunt ratele de dobanzi pentru aceste credite si de ce?

Cu cat este mai ridicata perioada de rambursare a sumei, cu atat nivelul ratei scade; creditele securizate sunt cele de tipul creditului auto si ipotecar, in timp ce in cazul imprumuturilor rapide si a celor de nevoi personale, acestea sunt de tip nesecurizat. Cele din prima categorie implica un risc scazut din partea creditorului, care atunci cand nu-si poate recupera debitul poate sa execute bunul, in timp ce un client, pe baza bunului detinut si a bunei sale credinte, poate sa beneficieze de o refinantare credit atunci cand isi doreste sa aiba parte de rate mai accesibile, din partea unei alte institutii de creditare.

Pentru cea de-a doua categorie, dat fiind faptul ca solicitantii prezinta un risc destul de crescut determina ca institutiile de creditare sa aplice niste rate ale dobanzii mult mai mari, mai ales ca nu exista un bun folosit drept garantie. Desigur, in caz de eventuale probleme, si pentru aceste imprumuturi, exista solutia unui credit de refinantare. Asadar, nivelul ratei este influentat de suma imprumutata si perioada de rambursare a creditului, ceea ce dicteaza o anumita valoare a imprumutului; cu cat acestea sunt rambursabile intr-o perioada mai lunga, cu atat valoarea ratei dobanzii si DAE sunt mai scazute si viceversa. Important este ca, indiferent de tipul creditului accesat, sa iti platesti ratele lunare sau sa returnezi imprumutul la timp, pentru a evita orice fel de probleme!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *