Top 5 cele mai vandute masini in Romania

Top 5 cele mai vandute masini in Romania

Romania este tara care numara peste 7,14 milioane de posesori de permis de conducere, dintre care aproape 70% sunt barbati (4,84 milioane), conform datelor disponibile in 2015.

Lunar, cateva mii de alti romani isi testeaza abilitatile de conducere in speranta ca dupa obtinerea permisului vor putea sa conduca masina la care au visat.

Chiar daca multi dintre romani inregistreaza venituri medii, gratie noilor oferte de credit auto care sunt disponibile online, oricine are in buzunar carnetul de sofer isi poate transforma visurile in realitate in cel mai scurt timp. Dar care sunt marcile de masina care domina topul preferintelor romanilor?

Top 5 masini second-hand vandute in Romania

Flota romaneasca de autoturisme (peste 7 milioane de unitati) este dominata de autovehiculele second hand, a carei valori medii de rulaj se cifreaza in jurul a 90-120,000 kilometri parcursi.

De aceea, topul celor mai bine vandute masini second hand din tara noastra este dominat de autoturismele germane, care pe langa calitate si fiabilitate sporite, mai beneficiaza de si de utilizarea in conditii de trafic foarte bune (autostrazi intretinute corespunzator, numar mai scazut al accidentelor, etc.).

Volkswagen

A fost liderul masinilor second hand vandute in Romania in anul 2016, cu peste 18300 de unitati, iar pretul de vanzare al acestor masini a fost unul care s-a incadrat in conditiile oferite de foarte multe companii de imprumuturi online.

Anul 2017 a debutat cu eliminarea unor taxe fiscale, printre care s-a numarat si cea legata de timbrul de mediu, astfel incat foarte multi conducatori auto din tara noastra au reusit sa-si achizitioneze masina mult dorita beneficiind de un pret cu mult mai scazut decat in anul 2016.

Astfel, in momentul de fata, un credit pentru autoturism contractat de la o societate nebancara acopera fara probleme costurile achizitionarii unui autovehicul second hand de buna calitate.

Opel

Modelele acestui brand sunt foarte indragite in Romania, printre cel mai bine vandut fiind modulul Astra.

Astfel, in anul 2016, marca germana a vandut in tara nostra peste 10600 de unitati, la acest succes contribuind in plin pretul de vanzare care se incadreaza fara probleme in conditiile unui imprumut auto online.

In plus, chiar si modelele mai noi (anii 2010-2014) sunt usor de achizitionat daca este vorba despre o masina second hand, pretul de pornire pentru un astfel de autoturism fiind cuprins intre 7500 si 10000 de euro.

Audi

Este una dintre cele mai prestigioase marci auto care se bucura de aprecierea romanilor, mai ales ca anumite modele se pliaza perfect pe veniturile medii ale celor care lucreaza in Romania.

Aproape 5000 de unitati au fost vandute in anul 2016 (Audi A 8, A4 si A2 sunt printre cele mai prezente modele pe soselele romanesti), iar avantajele oferite de inlesnirile fiscale recente prefigureaza o crestere si mai mare a numarului persoanelor care vor conduce un autoturism produs de acest brand (raportat la nivelul anului 2015, procentul cu care au crescut vanzarile in anul 2016 se cifreaza la 35,24%).

Ford

Este una dintre marcile care prezinta incredere si care a inceput sa creasca in topul preferintelor romanilor, iar acest lucru se poate observa din cele peste 2800 de unitati vandute in anul 2016.

Pretul extrem de accesibil (majoritatea imprumuturilor de acest gen acopera pretul de cumparare al acestei marci), dar faptul ca piesele de schimb sunt mai usor de gasit (Ford-ul si-a deschis o sucursala de productie la Craiova) conving oamenii ca aceasta marca este alegerea potrivita.

BMW

Cu toate ca este una dintre marcile germane premium, cele aproximativ 1900 de unitati vandute in Romania, chiar daca vorbim despre versiunea la mana a doua reprezinta un indicator al puterii de cumparare a romanilor.

Chiar daca uneori este nevoie de un credit la nivelul maximal, acest brand ramane o optiune extrem de atragatoare in termeni de design, calitate a interiorului/exteriorului, dar si a modului de deplasare (viteza, conditii oferite pasagerilor, piese si multe altele).

Top 5 masini noi vandute in Romania

Dat fiind faptul ca din totalul masinilor imatriculate in Romania la nivelul anului 2016, aproximativ 17500 de autoturisme au fost vehicule noi, se poate concluziona ca romanii au ajuns la un nivel maximal al mentalitatii (atat financiar, cat si al constientizarii beneficiilor oferite de un astfel de autovehicul).

Ceea ce este mai impresionant este ca si numarul masinilor din clasa luxury a crescut, astfel ca marci precum Maserati, Bentley sau Lamborghini sunt din ce in ce mai prezente pe soselele din tara noastra. In plus, piata auto romaneasca este pregatita sa se ralieze noilor norme anti-poluare, iar o parte dintre romani au achizitionat masini hibrid si masini in totalitate electrice (100% ecologice).

Iar acest lucru este posibil, mai ales in conditiile in care pretul de achizitie este cuprins intre 10-12000 Euro. Dar, iata care sunt cele mai vandute 5 marci auto noi din Romania:

Dacia

Brandul autohton se situeaza in topul celor mai vandute masini noi in anul 2016 (cu peste 5200 de unitati), iar la nivelul lunii ianuarie a anului 2017, aproximativ 2150 de unitati au fost vandute. Duster, Logan si Sandero sunt modelele care se bucura de aprecierea romanilor.

Skoda

Cu peste 1500 de unitati vandute, aceasta marca este una dintre cele mai bine vandute tipuri de autoturism si-n ianuarie 2017 (aproximativ 650 de unitati).

Volkswagen

Este pe podium cu peste 1450 de unitati vandute in anul 2016 si cu aproximativ 830 de unitati cumparate in ianuarie 2017.

Ford

Are o crestere de aproximativ 7% a vanzarilor in anul 2016 (peste 1300 de unitati) comparativ cu anul 2015, iar in luna ianuarie 2017 deja a vandut peste 540 de unitati noi.

Renault

Producatorul francez se bucura de increderea romanilor si cu peste 1100 de unitati vandute in anul 2016 se claseaza in top 5 vanzari auto noi in Romania.

Iata cum arata repartitia pe anii de vechime a celor 7 milioane de autoturisme care formeaza parcul auto romanesc:

  • peste 20 de ani – 1,2 milioane de masini;
  • peste 12 ani – 2,56 milioane de autoturisme;
  • intre 6-10 ani – peste 1,89 milioane de autovehicule;
  • sub 5 ani – in jur de 1,35 milioane de masini

Ajutata de noile programe de incurajare a schimbarii parcului auto, de eliminarea unor taxe fiscale legate de domeniul auto, de promovarea unor credite auto mai avantajoase, de aparitia pe piata a masinilor electrice second hand, dar si de schimbarea mentalitatii umane, Romania se poate integra cu succes noilor politici de schimbare auto promovate de Uniunea Europeana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *